Empower the Young
Hoe kunnen we kunsteducatie verbinden met grote thema’s zoals burgerschap en klimaatverandering en hoe brengen we die vraagstukken vervolgens op maat van kleuters en jonge kinderen? Daarover denken we samen met verschillende internationale partners na in het Erasmus+ project Empower the Young!Het project Empower the Young onderzoekt of het gebruik van sprekende objecten kinderen van 4 tot 8 jaar kan aanzetten om over klimaat en burgerschap te reflecteren. De Nederlandse organisatie GoWonder ontwikkelde de Tellmies, die al in verschillende musea werkzaam zijn. Tellmies zijn objecten met ingebouwde sensoren en audiospelers die kinderen en gezinnen op een speelse manier door een tentoonstelling gidsen. Zijn deze knuffeldieren ook een meerwaarde in onze workshopcontext? Dat gaan we onderzoeken!
Naast GoWonder zijn er nog andere partners betrokken bij dit project. Naturalis, een museum en onderzoekscentrum over biodiversiteit in Leiden, trekt dit project. Zij willen onderzoeken of Tellmies ook in hun museum ingezet kunnen worden. Hetzelfde geldt voor Centro Ciência Viva do Algarve, een Portugees wetenschapscentrum verbonden aan een nationaal park. De educatieve tools worden aangereikt door Wismon en de communicatie wordt verzorgd door Studio Kabritu, beiden Nederlandse organisaties.
Tijdens onze eerste internationale samenkomst in Leiden zagen we de Tellmies in actie in verschillende contexten en brainstormden we met de partners over hoe onze ideale Tellmie eruit zou zien. Omdat we bij BAMM procesgericht werken en we geloven dat kennis door elk individu geconstrueerd wordt vanuit de eigen leefwereld, moet onze Tellmie vooral open vragen stellen en flexibel meebewegen met het leerproces van de kinderen. Daarnaast stimuleert onze ideale Tellmie kinderen om zelf in interactie te gaan met kunst en verschillende materialen zodat ze die op verschillende manieren kunnen ontdekken.
In het project Empower the Young staat speels leren en experimenteren centraal. We werken workshops uit over o.a. klimaat, met en zonder de Tellmies, en evalueren de impact.
Dit 3-jarig traject is gefinancierd door Erasmus+ (2024-1-NL01-KA220-SCH-000247597) en loopt van 2024 tot 2027.