Move your mind

Hoe educatie boeiend en beklijvend maken? Daar denken we bij BAMM graag over na. Helemaal als daar internationaal ideeën over worden uitgewisseld!
Daarom stapten we als partner mee in het Erasmus+ project ‘Move your mind’: een internationaal uitwisselingsproject tussen verschillende landen om schooluitval te voorkomen en jongeren te begeleiden naar de arbeidsmarkt. We werkten hiervoor samen met partners uit Nederland, Denemarken, Finland, Italië en Zwitserland. Het centrale thema van het project was ludodidactiek.

Ludodidactiek is een leermethode die ontstaan is doordat twee bevlogen docenten de wens deelden om hun saaie lessen beter af te stemmen op hun studenten. Het systeem ontwerpt leersituaties op basis van spelprincipes om het publiek te boeien en actief leren te stimuleren.

Samen met een aantal collega’s van BAMM en onze partners volgden we een korte opleiding over ludodidactiek aan de HKU Utrecht. Vervolgens pasten alle partners deze methodiek toe op hun doelpubliek of experimenteerde binnen hun lessenpakket.

Move Your Mind bevatte heel wat uitwisselingen waaruit we telkens iets leerden of meenamen. Zo leerden we dat spel een magische cirkel is met eigen regels. Je kan er altijd in- en uitstappen. Naast spelers heb je ook toeschouwers en passanten en dikwijls wisselen die van rol: toeschouwers gaan deelnemen en passanten blijven staan om te kijken. Dat zie je bijvoorbeeld ook bij onze in- en uitloopworkshops. Ook nemen we mee dat spelen een spectrum is met regels die aangepast worden tijdens het spel. We gaan om met de regels zoals kinderen op de speelplaats, niet zoals professionele spelers tijdens een voetbalmatch.

Verder leerden tijdens de uitwisselingen elkaars praktijk kennen en werkten we cases uit die we konden voorleggen aan experts. Hierdoor konden we ook onze eigen methodiek eens door een andere bril bekijken en reflecteren over de manier waarop spel een rol kan spelen binnen onze methodiek.

Op dit moment werken we met dezelfde partners een vervolgproject uit om jongeren en begeleiders te leren omgaan met emoties.







BAMM vzw

Vaartkom 4
3000 Leuven
info@bamm.be
+32 016 65 94 65




De deelmerken
Missie & Visie
Geschiedenis
Methodiek

Bazart
AmuseeVous
Mooss
Mastiek
Projecten

Team
Bezoek
API

Jobs
Nieuws

  
nr: 0422.357.794 — RPR Leuven