Methodiek
We hebben het methodiekboek samengevat in een beknopte versie om een idee te kunnen geven van onze werkwijze. Deze kan je via de knop hieronder raadplegen.
Introductie
De kunst- en erfgoededucatie van BAMM vertrekt vanuit het uitgangspunt dat leren een actief en persoonlijk proces is. Mensen geven betekenis aan nieuwe ervaringen en ideeën door ze op hun eigen manier te verbinden met wat ze al kennen en kunnen. Zo ontstaan nieuwe, aangepaste of uitgebreide inzichten, concepten en vaardigheden, die bijblijven omdat ze verankerd en actief verworven zijn. Dat zien we keer op keer in de praktijk, en daarom hebben we een methodiek ontwikkeld die mensen ondersteunt in dat actieve en persoonlijke leerproces. Daarbij kunnen we niet vertrekken van een vooraf vastgesteld stramien en eindresultaat, maar stellen we wel een aantal doelen.
Een voorbeeld kan dat verduidelijken. Als wij rond De Notenkraker zouden willen werken, dan streven wij niet naar een uitvoering van (een scène van) dat ballet, waarbij we de rollen verdelen en aan de nodige vaardigheden werken. We zouden wel De Notenkraker als uitgangspunt nemen, om dan samen met de deelnemers op zoek te gaan naar betekenissen en allerlei vormen van uitdrukken in woord, beeld, geluid, lichaamsexpressie, etc. te verkennen. Daarbij moedigen we verschillende benaderingen en uitkomsten aan, die de deelnemers tegelijk geruststellen en uitdagen, en die een verrijking vormen voor het proces en het resultaat.
Die manier van werken hebben we niet enkel ontwikkeld op basis van onze praktijkervaring, maar we vinden er ook argumenten en handvaten voor in educatie- en leertheorie. Enkele jaren geleden hebben we dit gebundeld en onze methodiek beschreven in een boek: Kunst- en erfgoededucatie - theorie en praktijk, dat ondertussen op heel wat plaatsen waar wordt bemiddeld tussen publiek en kunst en erfgoed wordt ingezet.
We proberen de methodiek ook steeds verder te ontwikkelen, zowel op basis van onze praktijk, als op basis van evoluties in het veld.