Van de eerste kennismaking met kunst tot de eerste stappen in een culturele carrière: samen met kinderen en jongeren geven we kunst en erfgoed een betekenisvolle plaats in hun leven.
Bazart is een kunstjeugdbeweging met focus op artistiek spel: iedere zaterdagmiddag spelen verschillende leeftijdsgroepen met kunst, cultuur en kilo’s plezier. In onze tien steden werken we samen met cultuurpartners zoals musea en theaters, maar we brengen kunst ook buiten de cultuurmuren, van boterhammenkunst tot dansen met stoepkrijt. Daarnaast gaan onze leden ook op weekend en op kamp. Alles wordt bedacht en begeleid door de leiding: vrijwillige jongeren die wij coachen, opleiden en ondersteunen.
bazart.org
AmuseeVous staat voor jongerenparticipatie en cultureel ondernemerschap met een snuifje jeugdige branie. Aan de ene kant strijden we voor een kunstsector met meer ruimte voor jongeren, aantrekkelijk voor een jong publiek én met kansen voor jonge organisatoren en kunstenaars. Aan de andere kant zetten we in op het ontwikkelen van competenties, ondernemerschap en netwerken van jongeren die iets willen doen in cultuur. De jongeren staan zelf aan het roer van al onze projecten en acties - wij zijn de coach.
amuseevous.be
Mooss gaat samen met kinderen en jongeren actief aan de slag met muziek, theater, beeldende en audiovisuele kunsten - én met hun jeugdige fantasie en creativiteit. We geven samen met ons team gastdocenten korte en lange workshops in alle smaken en kleuren. Daarnaast coachen we langere trajecten en geven we vormingen aan (toekomstige) begeleiders. Mooss werkt op vraag en de aanvragers (van school over speelplein, theater en bibliotheek tot armoedeorganisatie) kunnen kiezen uit een vast aanbod of een activiteit op maat.
mooss.org
Mastiek verbindt kinderen en jongeren met kunst- en erfgoedervaringen. Met prikkelende verhalen, filosofische vragen en muzische opdrachten stimuleren we jonge kijkers om kunstenerfgoed, zichzelf en de wereld te ontdekken. Dat doen we vooral via educatieve producten die kinderen en jongeren activeren zonder tussenkomst van een begeleider: van museumspel over kunstpodcast tot erfgoedparcours. Daarnaast coachen we begeleiders zoals gidsen en leerkrachten. Mastiek werkt op vraag en op maat van musea, kunstorganisaties en erfgoedbeheerders.
mastiek.org
PROJECTEN
Projecten
Missie & Visie
Het is onze droom dat alle kinderen & jongeren in Vlaanderen en Brussel inspirerende en verrijkende ontmoetingen hebben met kunst & erfgoed.
Cultuurparticipatie behoort tot de universele rechten van het kind en ervaringen met kunst & erfgoed zijn belangrijk voor de ontwikkeling en het welzijn van kinderen & jongeren. Daarom creëert BAMM zoveel mogelijk van die contactpunten. Van de eerste kennismaking met kunst tot de eerste stappen in een culturele carrière: samen met kinderen & jongeren geven we kunst & erfgoed een betekenisvolle plaats in hun leven. En we enthousiasmeren en ondersteunen anderen om hetzelfde te doen.
Het is dan ook onze missie om een sterke, kwalitatieve en inspirerende motor te zijn voor kunst- en erfgoededucatie met en door kinderen & jongeren van 2,5 tot 30 jaar. Onze projecten en deelwerkingen Bazart, AmuseeVous, Mooss en Mastiek streven naar een diversiteit aan ontmoetingen met kunst & erfgoed waarin alle kinderen & jongeren een ervaring kunnen creëren met positieve impact op hun leven. Zo dragen we bij aan een warmere samenleving en een betere toekomst.
Kernwaarden
Het perspectief van kinderen & jongeren staat centraal: we bouwen voort op hun leefwereld en interesses en ontwikkelen samen met hen inzichten, vaardigheden en houdingen. We nodigen hen uit tot initiatief en ondersteunen de uitwerking van hun ideeën, concepten en projecten.
De ontmoeting met kunst & erfgoed geeft vonken die het welbevinden en de ontwikkeling van kinderen & jongeren stimuleren. Daarom vormen de verschillende kunstdisciplines en divers erfgoed altijd ons vertrekpunt.
Om de ontmoeting met kunst & erfgoed echt betekenisvol te maken, werken we continu aan onze aanpak. We bouwen heel veel praktijkervaring op die we combineren en ondersteunen met reflectie en onderzoek. We blijven leren en onze methodiek ontwikkelen.
We onderschrijven het recht op cultuurparticipatie van alle kinderen & jongeren en werken daarom inclusief. Inclusief jeugdwerk is ook een krachtige motor voor individueel en sociaal welbevinden door verbondenheid en waardering.
Samenwerking versterkt. De synergie tussen onze deelwerkingen is een verrijking en ook buiten onze organisatie zetten we ons constructief in voor en met de sector.
Methodiek
We hebben het methodiekboek samengevat in een beknopte versie om een idee te kunnen geven van onze werkwijze. Deze kan je via de knop hieronder raadplegen.
’s 4 werkingen Bazart, AmuseeVous, Mooss en Mastiek hebben hun eigen duidelijke profiel en werkterrein, maar delen hun missie, visie, kernwaarden en methodiek. Die eigen methodiek geeft ons handvaten om een kunst- & erfgoedactiviteit betekenisvol te maken voor kinderen en jongeren, een activiteit aantrekkelijk te maken voor deelnemers met verschillende interesses en een educatief proces zinvol te maken voor een groep met diverse beginsituaties.
Methodiek
We hebben het methodiekboek samengevat in een beknopte versie om een idee te kunnen geven van onze werkwijze. Deze kan je via de knop hieronder raadplegen.
Introductie
De kunst- en erfgoededucatie van BAMM vertrekt vanuit het uitgangspunt dat leren een actief en persoonlijk proces is. Mensen geven betekenis aan nieuwe ervaringen en ideeën door ze op hun eigen manier te verbinden met wat ze al kennen en kunnen. Zo ontstaan nieuwe, aangepaste of uitgebreide inzichten, concepten en vaardigheden, die bijblijven omdat ze verankerd en actief verworven zijn. Dat zien we keer op keer in de praktijk, en daarom hebben we een methodiek ontwikkeld die mensen ondersteunt in dat actieve en persoonlijke leerproces. Daarbij kunnen we niet vertrekken van een vooraf vastgesteld stramien en eindresultaat, maar stellen we wel een aantal doelen.
Een voorbeeld kan dat verduidelijken. Als wij rond De Notenkraker zouden willen werken, dan streven wij niet naar een uitvoering van (een scène van) dat ballet, waarbij we de rollen verdelen en aan de nodige vaardigheden werken. We zouden wel De Notenkraker als uitgangspunt nemen, om dan samen met de deelnemers op zoek te gaan naar betekenissen en allerlei vormen van uitdrukken in woord, beeld, geluid, lichaamsexpressie, etc. te verkennen. Daarbij moedigen we verschillende benaderingen en uitkomsten aan, die de deelnemers tegelijk geruststellen en uitdagen, en die een verrijking vormen voor het proces en het resultaat.
Die manier van werken hebben we niet enkel ontwikkeld op basis van onze praktijkervaring, maar we vinden er ook argumenten en handvaten voor in educatie- en leertheorie. Enkele jaren geleden hebben we dit gebundeld en onze methodiek beschreven in een boek: Kunst- en erfgoededucatie - theorie en praktijk, dat ondertussen op heel wat plaatsen waar wordt bemiddeld tussen publiek en kunst en erfgoed wordt ingezet.
We proberen de methodiek ook steeds verder te ontwikkelen, zowel op basis van onze praktijk, als op basis van evoluties in het veld.